Produkty

PROPOLIS

surovy-propolis

Úlohou propolisu vo včeľom úli je zaceliť otvory, chrániť ho pred baktériami, hubami a hmyzom a dezinfikovať – už z toho vyplýva jeho potenciál. Skladá sa z 50 – 85 % živíc, 4,5 – 15 % éterických olejov, 12 – 40 % vosku, 4 – 10,5 % trieslovín. Propolis získaný od včiel je pre svoje antibakteriálne, antivírusové, protiplesňové a protizápalové účinky široko používaný v medicíne a v kozmetike. Tieto účinky sú prisudzované predovšetkým prítomnosti flavonoidov a fenolových zlúčenín. Napríklad kyselina kávová má hlavnú úlohu v antibakteriálnej aktivite propolisu. Z fenolových kyselín boli už v propolise identifikované kyselina vanilová, škoricová, kávová, ferulová a ich deriváty. Z flavonoidov je najvýznamnejší kvercetín. Významný účinok má aj pri tlmení alergických prejavov.

V apiterapii: Ako prírodné antibiotikum, nespôsobuje dysbakteriózu, nepôsobí škodlivo na pečeň a obličky. * Priaznivo pôsobí aj na trávenie a pri chorobách žalúdka a vredových ochoreniach. * Veľmi účinný počas liečenia ústnej sliznice, pri nádche. * Pozitívne ovplyvňuje proces hojenia rán aj u diabetických pacientov. Redukuje množstvo patogénov v ranách. * Stimuluje imunitu. * Obnovuje elastickosť, pevnosť a pružnosť spojivového tkaniva, medzichrupavkových vlákien, medzikĺbových povrchov. * Zlepšuje krvný obraz, reguluje obsah cholesterolu v krvi, zmenšuje agregáciu trombocytov. * Dobre sa kombinuje s chemoterapeutickými liekmi, posilňuje ich liečivé účinky a zároveň znižuje riziko rozvoja vedľajších účinkov. * Má analgetický účinok (pri bolesti hlavy, radikulopatii, stomatologických chorobách).

PEĽ

pel

Kvetový peľ, ktorý včely medonosné nazbierajú a zlepia sekrétmi svojich žliaz a nektárom a pomocou nožičiek spracujú do pestrých rôznofarebných granúl veľkosti špendlíkovej hlavičky, sa nazýva obnôžkový peľ. Čo sa úplnosti obsahu výživových látok, nevyhnutných pre rozvoj a životnú činnosť organizmu týka, len pramálo prírodných potravín sa vyrovná obnôžkovému peľu. Nie je preto prekvapivé, že je to neodmysliteľná strava astronautov. Je bielkovinovo-lipidovej povahy. Keďže má kvetový peľ rastlín rôzne chemické zloženie, i zloženie obnôžkového peľu je veľmi rôznorodé. Jednotný biologicky aktívny komplex však vždy tvoria bielkoviny, voľné aminokyseliny, uhľovodíky, lipidy, vitamíny makro a mikroelementy, organické kyseliny, fytohormóny, pigmenty a aromatické látky. Za zmienku stojí, že už 30 gramov obnôžkového peľu pokrýva dennú ľudskú potrebu esenciálnych aminokyselín. I to, že fermenty včelích slín rozkladajú peľové alergény, a tak obnôžkový peľ prakticky nevyvoláva alergické reakcie.
Dopĺňa vitamíny a stopové prvky (najmä železo, draslík, meď a kobalt, provitamín A, celá skupina vitamínov B, vitamín E). Celkom obsahuje 28 druhov minerálnych látok. Vplýva na všetky orgány a systémy organizmu vcelku, nepôsobí lokálne, cielene na konkrétny orgán alebo systém. Až fytoextrakty, ktoré sú k včelím produktom vo výrobkoch pridávané, plnia úlohu „prenášačov“, ktoré dopravujú aktívne látky k poškodeným cieľovým orgánom.

V apiterapii: Zvyšuje vitalitu organizmu, má posilňujúce účinky, stimuluje imunitný systém. Zlepšuje fyzickú a duševnú aktivitu. * Stimuluje regeneráciu a rast poškodeného tkaniva v organizme, vrátane pečene. * Zvyšuje hladinu hemoglobínu v krvi, a tým zabraňuje vzniku anemických stavov. * Zlepšuje srdcovú činnosť, spevňuje kapiláry, znižuje cholesterol, má antisklerotické vlastnosti. * Zmenšuje príznaky hypertrofie prostaty. Kvetový peľ podporuje normalizáciu funkcií a štruktúry predstojnej žľazy a zlepšuje metabolizmus v jej bunkách. * Podporuje chuť do jedla. * Posilňuje odolnosť. * Osvedčený u športovcov v období tréningov či súťaží.

PERGA

perga

Jeden z významov slova „ambrózia“ (ktorú spolu s „nektárom“ poznáme ako pokrmy gréckych bohov zaručujúce im nesmrteľnosť) v angličtine je práve „včelí chlieb“, perga. Nikto okrem včiel ju nedokázal vytvoriť, preto umelá perga neexistuje. Včely nosia do úľa kvetový peľ, ukladajú ho do buniek plástov a zalievajú medom. Premena tejto zmesi v pergu je sprevádzaná zložitými biochemickými procesmi, na ktorých sa zúčastňujú enzýmy včelích žliaz a viac ako sto druhov mikroorganizmov. Medzi ne patria cukrové plesne, droždie, laktobacily, kyslomliečne a vodíkové baktérie. Počas fermentácie a kyslomliečneho kvasenia sa syntetizujú vitamíny a biologicky aktívne látky. Keďže fermenty včelích slín rozkladajú peľové alergény, a výsledný produkt, perga, prešiel kyslo-mliečnym kvasením. Obsahuje veľa draslíka, horčíka, železa, vápnika a stopových prvkov.

V apiterapii: Zvyšuje imunitu, zlepšuje adaptogénne schopnosti organizmu, zmierňuje únavu. * Podporuje zlepšenie zraku, odstraňuje únavu očí. * Dobre sa osvedčila pri používaní počas tehotenstva a v prenatálnom období. * Účinná pri príprave organizmu na operácie a tiež pri rekonvalescencii v pooperačnom období. * Znižuje riziko vzniku tromboflebitídy. Zlepšuje obeh krvi v mozgu. Zväčšuje obsah hemoglobínu a erytrocytov v krvi. Odporúča sa pri astenických prejavoch, anémii. * Blahodarne pôsobí na endokrinný systém. * Zmierňuje neurotické stavy. * Zvyšuje mužskú potenciu. * Zlepšuje celkový stav a posilňuje metabolizmus.

MATERSKÁ KAŠIČKA

materska-kasicka-orez

Materská kašička je lepkavá hmota podobná jogurtu bielej farby so žltým odtieňom. Je to sekrét hypofaryngeálnych žliaz včiel kŕmičiek, mladých nelietajúcich včiel vo veku od 4-6 do 12-15 dní, určená na kŕmenie lariev včelej matky. Materská kašička obsahuje cca 400 rôznych organických zlúčenín. Zo 60-70% sa skladá z vody a z 30-40% zo sušiny, z ktorej bielkovina tvorí 10-18%, sacharidy 9-15%, lipidy 1,5-7% a minerálne látky 0,7-1,5%. Je veľmi nasýtenou výživnou zmesou – obsahuje všetky aminokyseliny, viac ako 100 rôznych minerálnych zlúčenín, vitamíny. Za najaktívnejšiu spomedzi 400 identifikovaných organických zlúčenín nachádzajúcich sa v materskej kašičke je považovaná mastná kyselina 10-hydroxy-2-decénová. 10-HDA je unikátnou látkou, v prírode sa vyskytuje iba v materskej kašičke a je mernou jednotkou pri definovaní jej pravosti a kvality. V preparátoch dostupných na svetovom trhu sa jej obsah pohybuje od 1 do 6% (v závislosti od spôsobu spracovania).

V apiterapii: Materská kašička je významný biostimulátor, normalizuje metabolické procesy v organizme, zlepšuje výživu tkanín, reguluje výživu buniek, hormonálnu činnosť, znižuje hladinu cholesterolu, má protizápalový a imunostimulačný účinok. *Podporuje zníženie hladiny cholesterolu v krvi. * Je silný antioxidant – chráni bunky pred voľnými radikálmi. * Znižuje únavu a zvyšuje toleranciu záťaže. * Odporúča sa aj pri tráviacich problémoch, mastné kyseliny stimulujú vytváranie inzulínu. * Normalizuje činnosť tráviacej sústavy a tiež obličiek a pečene.* Reguluje činnosť nervového systému.* Stimuluje činnosť ženských pohlavných žliaz. Používa sa pri poruchách menštruačného cyklu, pre odstránenie nepríjemných symptómov v klimaktériu. * Podporuje normálny vývoj dieťaťa, zlepšuje chuť do jedla. * Napomáha pri problémoch stareckej slabosti. * Zlepšuje pamäť, zrak. * Stimuluje funkciu tvorby krvi, znižuje hladinu cukru v krvi. * Uvoľňuje hladké svalstvo: odstraňuje kŕče priedušiek, koronárnych a cerebrálnych ciev. * Rozširuje cievy a zlepšuje srdcovú činnosť.

MED

med

Med včely vytvárajú z nektáru alebo medovice,  obohacujú výlučkami svojich žliaz, zahusťujú a uskladňujú v plástoch. Podľa tvorby ho môžeme rozdeliť na nektárový (svetlý) a medovicový (tmavý), podľa spracovania môže byť med vytočený, lisovaný, vykvapávaný, pastovaný,  plástočkový. Med má rôznorodé zloženie, obsahuje prírodné cukry, vodu, organické kyseliny ( jablčnú, vínnu, citrónovú), aminokyseliny, enzýmy, vitamíny skupiny B, C, minerálne prvky, aromatické látky, farbivá, hormóny. Med sa rýchlo vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť iných látok, je zdrojom okamžite využiteľnej energie.

TRÚDIE MLIEKO

trudie-m-orez

Trúdie mlieko alebo tiež homogenát trúdích lariev je celý obsah bunky včelieho plástu s larvou trúda do siedmeho dňa jej života, pred zakuklením. Obsahuje preto aj zvyčajnú gelovitú zmes peľu, pergy, vody a medu. Práve v siedmom dni obsahuje trúdia larva najvyšší počet pohlavných buniek, a teda i energie a informácií. Na trhu sa tento produkt pod názvom Apilarnil (api – včela, lar – larva, n – Nicholas, il – Iliesiu) objavil po prvý raz v roku 1980. Obsahuje 67% vody, 16,8% proteínov (z nich 1,28% tvoria voľné aminokyseliny vrátane 7 z 8 esenciálnych), 3,2% uhľohydrátov, 6% lipidov, 1,8% popola a 5,8% dosiaľ neidentifikovaných látok. Je bohaté na minerály (kalcium, magnézium, forfor, železo, magnézium, meď, zinok, sodík a draslík) a vitamíny (A, beta karotén, xantofyl, B1, B2, B6, PP a cholín).